ONNELLINEN MIES!!!

vankila3 (1)

ONNELLINEN MIES!

Siteeraan ja vertaan kaikkine virheineni, tuota Arto Paasilinnan romaanin ja Hannu Kahakorven tv-elokuvan nimeä sekä sen tapahtumia omiini, joissa siltainsinööri Akseli Jaatinen ajautuu työnantajansa TVL:n mukana Kuusmäelle urakoimaan betonisiltaa. Hän pärjää työmiesten ja naisten kanssa hyvin, mutta joutuu napit vastakkain kylän silmäätekevien kanssa. Kuusmäen johto tekee kaikkensa, jotta siltainsinööri saisi lähtöpassit paikkakunnalta.

V.1990 muutin asunnon perässä omaan Kuusmäkeeni eli Janakkalaan, naapurista Hämeenlinnasta jossa parhaan nuoruuteni vietin, olin siellä tottunut että minut kuitenkin hyväksytään sellaisena kun olen ja toki olin aika rasavilli nuorukainen, joten aikamoisen onnen potkun turvin Hämeenlinnassa ja ympäristössä elelin. Mutta virhe tapahtui ja yritin sisäistää Janakkalalaista elämää, muistan kun lähdin ensimmäistä kertaa ravintolaan ja vastaani Taksi aseman korvilla puuskutti puoli tuttu riski nuorimies Hämeenlinnasta ja hihkaisi mitä ihmettä sinä täällä teet, lähde heti mukaan ja Taksilla Hämeenlinnaan, älä ikinä tule tänne tämä on niin sisäänpäin kääntynyt paikka ja väki on todella ilkeää, sanoin että myöhäistä rypistää asun täällä jo joten minkäs teet?Hän hihkaisi ennen Taxiin nousuaan onnea ja vielä muuta äkkiä pois, ennen kuin häipyi Taksin mukana yöhön.

Vuosi 1993 Isäni kuoli ja äitini sairastui sekä muutti perässäni Janakkalaan, siinä äitini parasta yrittäessä alkoi Janakkalan kunnan ”isät ja äidit” näyttämään kyntensä, tonkivat omin nokkinensa meidän molempien terveystietoja aina Hämeenlinnaa myöden, kun yritin saada apua omaiseni orastavaan ”dementiaan”, huomasin myös eräiden kuntalaisten mielipidekirjoituksiin vastanneiden virkamiesten kamaluuden kuinka he vastineissaan paikallisessa lehdessä, joka eli lähinnä kunnan ilmoitusten turvin, leimasivat mielipiteen esittäjiä aivan avoimesti mielisairaiksi ja valehtelijoiksi, korkeita virkamiehiä vailla mitään käytöstapoja joita politiikot hännystelivät tai sitten toisinpäin. Valitettavasti niille varpaille ei saa edelleenkään astua tai alkaa armoton ajojahti, kuten tämän linkin takaa voitte lukea:http://jormajoppetalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187073-ystavyytta-jokaiselle-paivalle

Olin mukana tekemässä joukkokantelua v.2006, jossa paikallisessa vanhainkodissa oli siistijöitä yksin työvuorossa ja henkilökuntaa puolet liian vähän, todistettavasti yksi asukas menehtyi tuolloin otettuaan väärät lääkkeet, kun yksi hoitaja tai siistijä ei voinut millään ehtiä valvomaan kaikkia/kaikkea, tähän henkilökunta ongelmaan saatiin kuitenkin korjaus vasta kun kantelin nimettömänä ja Avi antoi uhkasakon, monta vuotta myöhemmin, sen myötä vasta henkilökuntavaje siltä osin korjaantui.V.2006 lääninhallitus määräsi myös ”ulkoilu kuuluu asumiseen ja hoitoon” ja 2014 Avi kehoitti ”Janakkalan kuntaa noudattamaan apulaisoikeusasiamiehen määrittämiä periaatteita vanhusten ulkoilussa ja liikunnassa”. Myöskin lääninhallitus totesi vuonna 2006, ”että asukkaiden tulisi pääsääntöisesti asua yhdenhengen huoneissa, jotta perustuslaissa ja sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista laissa taattu oikeus yksityiselämän ja yksityisyyden suojaan täyttyisi. Myös korkeimman hallinto-oikeuden 6.11.2002 antaman päätöksen mukaan 2:den vieraan ihmisen sijoittaminen samaan huoneeseen ei ole perusteltua”.

Toistaiseksi tämä on kaikunut kuuroille korville, vanhukset eivät edelleenkään ulkoile ja suurimpaan osaan yhdenhengen huoneista on sullottu kaksi asukasta, siis rikotaan surutta jopa perustuslakia.

Lisäksi olemme tutustuneet omaiseni kanssa, juorujen ihmeelliseen maailmaan, pidän omaiselleni usein  jumppaa vanhainkodin pihalla janakkalassa(katso kuva), tämä on tärkeä tehtävä, jota kunta ei tee, vaikka tähänkin Avi 2014 puuttui mutta liian myöhään ja sillä seurauksella, että omaiseltani vietiin liikuntakyky! Tämä jumppa on nyt käännetty niin, että potkin vanhainkodin seiniä ja aiheutan pelkoa siellä oleville virkaihmisille, kuulimme myös että omaiseni pitäisi tiputtaa pyörätuolista kunnassamme sijaitsevalta sillalta n.20 metrin matka likaojaan ja minun yli 20 vuoden kokemuksella ei kuulemma ole vanhustyössä mitään käyttöä, olen kaveri jota ei saa tässä kunnassa päästää ääneen tai mediaan, osa on kuulemma kunnan virkamiesten suusta, osa sitten lähteestä jota tämä janakkalalainen kadunmies ei suostunut tai uskaltautunut minulle aikanaan kertomaan!?!

No kerrotaan nyt, kun vauhtiin päästiin, kun olin kuskina hyvin kauan sitten, paikallisessa ravintolassa eräälle tutulle, niin eräs kunnanhallituksen jäsen pyysi meidät pöytäänsä istumaan ja kun olimme istuneet alkoi huomattavassa humalassa väittämään, että olen huumeiden käyttäjä, kerroin että nyt mennään jälleen kunnianloukkauksen puolelle, ikävää toimintaa ihmiseltä joka edustaa puoluetta joka kertoo olevansa samalla puolella kuin sydän, näitä esimerkkejä kunnantalon ”byroon” taholta piisaisi, aina kirjaksi asti, toisaalta 1980 luvulla janakkalan vanhusten”hoitoa” mukaillen on jo tehty ainakin yksi kirja nimeltään Suruvaippa! sad

Tämä Yle-Hämeen alueuutisten osuus heille lienee ollut liikaa:https://www.facebook.com/jormajoppe.talikka/videos/vob.831014753/10151930058734754/?type=2&theater

Liikkuvaa kuvaa vanhuksemme liikkumisesta, ko laitoksessa:https://www.facebook.com/jormajoppe.talikka/videos/10152942342449754/?pnref=story

Hoidon tasoa valokuvin: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153019781254754.1073741848.831014753&type=1&l=479b5cb7b2

Ehkä olen kuitenkin Onnellinen Mies, sillä paljon perheemme kohtelussa olla vielä asiota ja kuu närettä kiertää, jotta saamme Anteeksi pyynnön tahoilta, jotka pilasivat Janakkalassa omaiseni ja niin monen muun ARVOKKAAN VANHUUDEN: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282 siis toisin kuin Akseli Jaatisen tapauksessa, en tähän valitettavasti saa onnellista loppua, toivon vilpittömästi ettei tähän ei tule enään erään tositapahtumiin perustuvan Mikko Niskasen mestariteoksen tapaista loppua sitä tuskin kukaan haluaa sad .

Mutta pieni näyte itse Onnellinen Mies elokuvasta tähän lopuksi lienee paikallaan:https://www.youtube.com/watch?v=1MAZ91k6obg

Kaikkea parempaa  teille, jotka jaksoitte tämän lukea yes

Tämän linkin takana faktaa kuvina:

http://jormajoppetalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197422-onnellinen-mies

 

Jorma Talikka.

 

4 kommenttia artikkeliin “ONNELLINEN MIES!!!”
 1. Jorma Talikka sanoo:

  Moi!Osanottoni, olipa kerrassaan valitettavan tuttua toimintaa, Äitisi on ollut fiksu ihminen!!!Nyt sinun on aika elää, olet oman panoksesi Äitisi hoivan kautta tässä asiassa hänelle ja yhteiskunnalle tehnyt!!!! Meidän tarina on vielä kesken, tässä siihen aivan viimeisempiä tapahtumia:http://jormajoppetalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187073-ystavyytta-jokaiselle-paivalle, palaillaan 🙂

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Joo, mun äidilläni oli alzhaimerintaudin aiheuttama dementia. Hän muutti pitkien taistelujen jälkeen tänne Hartolaan hoitokotiin asumaan. Hetikohta alkoi kuulumaan että on ongelmia ja lääkärit kilpaa toistensa kanssa määräilivät rauhoittavia lääkkeitä, ettei olisi äidillä ollut paha olla. Todellisuus oli kuitenkin toinen. Lääkkeitä syötettiin kiihtyvällä vimmalla että henkilökunnalla olisi ollut helpompaa…

  Dementoituneen vanhuksen oireisiin kuuluu itseasiassa hermostuneisuus, kiroilu ja muutkin sen kaltaiset toimet, ne ovat luonnollinen osa sairautta, niitä pitäisi ymmärtää ja käyttäytyä sen mukaisesti.
  Mutta mömmöt on paljon helpompia kun pää on sekaisin jo ennestään niin tehdään siitä vielä kumipää. Ja kaikki on hyvin … vai onko?

  Pari kolme viikkoa ennen äidin poislähtöä, ehdottelin hoitaville lääkäreille ja vastaavalle hoitajalle, että mitäpä jos näistä turhista lääkkeistä luovuttaisiin koska potilas on jo rauhallinen ja lähes aivotoiminnaltaan nollaluokkaa.
  Sanoivat harkitsevansa asiaa kunhan palaavat lomaltaan.

  No sattuipa sitten niin että äitini sairastui oksennustautiin joka taasen keuhkoihin hengitettynä oksennuksena aiheutti keuhkokuumeen, joka sitten tappoi äidin tuosta vaan. muutamassa päivässä.. Tosin hänellä oli jo aikoinaan selväpäisenä annettu elvytyskielto jota minun tuli valvoa, ehkäpä sekin osaltaan nopeutti poislähtöä.

  Laitoin sitten lomalla olleille lääkäreille ja vastaavalle hoitajalle tekstiviestin puhelimeen jossa kerroin ettei lääkitystarpoeen harkintaa enää loman jälkeen tarvita koska nyt äidilläni on lääkitykset kunnossa, tähtien tuolla puolen seulasten takana.
  Toivotinpa vielä samassa yhteydessä heille kaikille, Jumalan siunausta ja pitkää ikää ja onnea ja menestystä elämässä heille kaikille.
  Vastausta viestiini en ole saanut!

  Samoin ihmettelen sitä, ettei esim. Hartolan seurakunta, johon äitini kilkollisveroina 1,7% kaikista tuloistaan vuosia maksoi, ole millään muotoa muistanut meitä vainajan omaisia lohduttavin sanoin tai muiden tekojen muodossa.
  Johtuneeko tämä siitä ettemme me, minä ja sisareni kuulu kirkkoon, silloinhan meitä ei tarvinne lohduttaa?

  Muutenkin kirkon toimintaperiaate, koska on monopoliyritys hautaamisissa ym.. On jotenkin vain rahankeruuta, vielä kuoleman jälkeenkin..

  No lohdutuksista viis veisaan, vaan en kirkossa.

  Äitimme sentään aikanaan järjesti asioitaan niin ettei meillä lapsilla ole hätäpävää sen jälkeen kun häntä ei enää ole.

  Kiitos Äiti siitä!

 3. Jorma Talikka sanoo:

  Kiitos!Valitettavaa että tälläistä on liikkeellä, mutta jotenkin yritin asian esiin nostaa, Woimia kaikille jotka tälläiseen mielivaltaan joutuvat alistumaan!!!Kiva olisi tietenkin että näihin myös puututtaisiin, mutta se nyt on kai liikaa vaadittu 🙁

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Ah niin tuttua touhua, minullekin ! Varmasti monelle muulekin!
  Kuinka saatoitkaan esittää tuon noin asiantuntevasti, ajattelin itsekin ihan samaa. Sinä kerkesit sen loihtia sanoiksi ensin!

  Kiitos!

css.php