EU antaa ja ottaa, kolikolla on aina kaksipuolta.

(Lähetty Hämeen-Sanomiin ja Kaupunkiuutisiin mielipiteenä 8.11.2020)

EU antaa ja ottaa, kolikolla on aina kaksipuolta.

Nyt on virinnyt Janakkalassa vireä keskustelu jätekuljetusten kilpailuttamisesta, kun paikallinen yritys hävisi kilpailutuksen, onko tämä nyt jotain uutta? Onhan Janakkalasta nyt ainakin näiden samojen kilpailutusten seurauksena, hävinnyt se alkuperäinen Torikadun leipomo herkkuineen ja bussien paikallisliikennettä hoidetaan Tamperelaisten ja Hämeenlinnalaisten liikennöitsijöiden voimin, kylän oman liikennöitsijän hoitaessa nyt Riihimäen paikallisliikennettä, myöskin Taksi liikenteessä ainakin koulu ja muidenkin kyytien kohdalla on tätä samaa liikkeellä ja varmaan muuallakin kunnassa, hoitoala erilaisine yksityisine ”asumispalveluineen” on huolestuttavaa paluuta ”huutolaisuuteen” jolle pitäisi saada loppu.

Verotuloja menetetään kuntapuolella, mutta  tietenkin Janakkalalainen yritys toimiessaan muualla luultavasti maksaa tänne veronsa sen verran kotiseutu rakkautta heillä todennäköisesti on? 

Se tässä huolestuttaa, että miten Janakkalalaisen työvoiman käy näillä markkinoilla, täytyy muistaa että työssä käyvä työvoima tuo myös huomattavat verotulot kuntaan, ylikansalliset yritykset ovat juuri tuon veronmaksun suhteen ongelma, koska ne ovat usein kirjoilla ns. ”veroparatiiseissa” ja se ei pientä kuntaa kuten Janakkalaa juurikaan hyödytä, kilpailutus saattaa tuoda näin loppujen lopuksi pelkkää miinusta kunnalle, lopputulos on aivan toinen kuin tarkoitus oli?

Täytyy tietenkin muistaa, ettei tämä ole pelkästään mikään Janakkalan ongelma, esimerkiksi bussien paikallisliikenne on kokenut kilpailutusten myötä melkoista mullistusta mm: Helsingissä ja Tampereella missä kunnalliset liikennelaitokset ovat hoitaneet tutusti ja turvallisesti paikallisliikenteen useita vuosikymmeniä, nyt Helsinki on yksityistänyt ja ulkoistanut kaiken bussiliikenteen, samaa on tapahtunut Turussa ja Tampere on lienee ainoa kaupunki jossa on vielä kaupunkilaisten oma bussiyritys jota kyllä lujasti yritettäneen saada yksityisiin käsiin, kilpailutusta käytetään myös ideologisiin tarkoituksiin, jolla saataisiin julkinen palvelu ulkoistettua yksityiselle pääomalle tuottamaan rahallista voittoa, kuntalaisten kustannuksella.

Kyllä nyt hiukan kehutaan, eli EU antaa yhteisen rahan, matkustamisen lähes ilman rajoja ja viisumeja, tämä on avannut aivan uudet mahdollisuudet matkustamiseen, sekä työntekoon, enää emme elä suljetuin rajoin, toisen huono on toisen hyvä, itse olen EU kriittinen, mutta onhan se tunnustettava, että tämän myötä tällainen tavallinen tallaajakin pääsee (korona ajan ulkopuolella) melkoisen helposti ja edullisesti tutustumaan EU maihin ja näin avartamaan maailmankuvaansa, tämä ei ole koskaan ihmiselle pahasta. Aikanaan meilläkin itkettiin rautaesiripusta, kun se sitten katosi niin nyt hiukan hämmästelen kun sanotaan että rajat kiinni vaikka juurikin itkettiin kun ne olivat kiinni? 

Jorma Talikka, Janakkala, Varavaltuutettu (Sit/Vas)

Jätä kommentti

Sinun tulee olla kirjautunut jättääksesi kommentin.

css.php